Prilaku Suami kepada Istri

1. Apabila hendak menikah, buatlah jamuan kenduri kawin. Semampu kita.

2. Hendaklah membaiki perangai isteri dan menanggung kesusahan daripada kasih sayang atasnya dan sabar. Sabda Nabi saw, "Barangsiapa bersabar atas perangai buruk isterinya , ia dianugerahkan oleh Allah pahala seperti diberi pada nabi Ayub dan barangsiapa bersabar atas perangai buruk suaminya niscaya ia dianuagerahi oleh Allah pahala seperti Asiah isteri Fir'aun.

3. Hendaklah menegur dan marah akan dia jika ada perbuatan yang menyalahi syariat (yang disukai oleh nafsu perempuan itu menyalahi syariat.

4. Sabda Nabi saw, "Binasa dan jahat lelaki yang jadi hamba isterinya. Apabila mengikut seorang lelaki akan isterinya dalam sesuatu yang disukai oleh hawa nafsu isterinya , jadilah dia hamba isterinya dan binasalah dia dan jadilah dia diperintah oleh isterinya (dirinya jadi milik perempuan dan bukan sebaliknya)

5. Cemburu secara pertengahan.

6. Jangan biarkan isterinya berkata-kata dengan lelaki lain atau biarkan lelaki lain masuk ke rumahnya tanpa ia ada di rumah tetapi jangan berlebihan sehingga jahat sangka akan isterinya tanpa sesuatu sebab atau alasan. Contohnya..seperti mengintai dan memeriksa akan kejahatan isterinya dan lain-lain.

7. Suami hendaklah mengajar fardhu ain termasuk hukum haid kepada isterinya.

8. Suami hendaklah memerintah isterinya supaya sembahyang. Jika tak ikut perintah ini, tidurlah berasingan 1 hingga 3 malam.sekiranya tak mahu jua, pukul sedikit tidak melukakan atau memecahkan tulang isterinya.

9. Suami hendaklah meridhoi isterinya untuk masuk surga bila dia mati .

Komentar anda begitu berarti buat saya. Mohon tinggalkan satu atau dua kata yang bermanfaat untuk saya dan untuk kita semua.